LEERLINGEN

Onder de grond

"Onder de grond,
onder de grond,
daar woont een mol
met een jasje van bont, ..."

Dit liedje kunnen we luidkeels meezingen.  Maar intussen leerden we dat er veel meer te vinden is onder de grond dan alleen een mol:  andere dieren (zoals wormen, mieren, ...), maar ook stenen en fossielen.  En riolen, leidingen en kabels en ...

In onze sportzaal daalden we af naar... onder de grond.
We leerden dat de aarde, net als een zachtgekookt eitje, verschillende laagjes heeft:  een dunne aardkorst, een dikkere aardmantel en vloeibare magma in de aardkern.

We trokken naar het STAM, voor de expo 'Ondergronds'. We zagen er een opgezette rat en het skelet van een mol. We leerden er dat je onder de grond zand en klei kan vinden om bakstenen te maken.  En wist je dat ze in Amsterdam de huizen op palen bouwden?

Afgelopen vrijdag ontmoetten we dan een echte archeoloog.  Stadsarcheologe Marie-Anne gidste ons rond op de Zavelberg.  We konden in de diepe putten kijken.  En we kwamen te weten wat een archeoloog allemaal doet en welk materiaal hij daarvoor nodig heeft:
- graven met spade en schop
- losmaken van vondsten met truweel en kattentong
- zeven van zand voor kleine vondsten
- schoonmaken met handveger of een oude tandenborstel
- tekenen van de vondsten

Deze namiddag werden we zelf archeoloog.  We gingen graven in ons park.  Juf Lien verstopte schatten in de zandbak die we konden opgraven.  Maar enkele echte 'goudzoekers' gingen graven in de echte aarde.  Daar vonden ze vooral veel scherven van pannen en bakstenen, en stukjes plastic.  En ook een koekpapiertje van lang geleden!

We gaan nog even door... ondergronds!